kaafeinn(HBTR)
Kaafein grubundan
Admin
 Bardak 373
psychedelic..
|
 |
« : 13 Haziran 2008, 03:20:28 » |
|
KURBAN DÝRÝLDÝ "Ne o, bitti sandýn di mi?"
Ve beklenen haber bir Kurban bayramýnda geldi.31 Aralýk 2006 günü memleketin en sevilen gruplarýndan Kurban yeniden birleþti.Daha önce de bir Kurban bayramýnda kurulan grup, Pasaj Müzik'ten çýkan "Ýnsanlar" albümünün yarým kalan turnesiyle, yoluna devam ediyor.
TÜRKÝYE'NÝN gözbebeði alternatif rock topluluðu Kurban'ýn kendi adýný taþýyan ilk albümü 1999 yýlýnda piyasaya çýktýðýnda, albümün sonunda yukarýda okuduðunuz outro yer alýyordu."Bu ses biter mi? diyordu Kurban : "Ne o, bitti sandýn di mi? Niye bitsin lan bu ses!" Grubun daðýldýðý haberi, 2005 yýlýnýn haziran ayýnda müzik dünyasýnda bomba etkisi yaratmýþtý.Kurban hayranlarý ise gruba olan inancýný hiç kaybetmemiþ, onlarý yeniden bir arada görmek için ayný þarkýyla onlarý geri çaðýrmýþtý: "Bu ses biter mi ha, bu ses biter mi?"
Kurban'ýn yeniden bir araya gelmesi fikri kimden çýktý? Burak: Kasým'ýn son günleriydi.Evde oturuyordum.Deniz aradý."Ne yapýyorsun bu ara?Grup kurdum çalar mýsýn?" dedi. Deniz: Kibarlýða bakar mýsýn bendeki? "Hangi grup" dedi, Burak önce.Ben de "Kurban" dedim!(Gülüþmeler) Burak: Jeton biraz geç düþtü aslýnda! Meðer Deniz'le Kerem daha önceden konuþuyorlarmýþ bunu sürekli.
Peki ayrýlýk dönemi nasýl geçti? Kerem: Ýyileþtirici geldi.Provalarda hissettiðim, bir olgunluk gelmiþ üzerimize.Bir haytalýk kalitesi vardý, o bitmedi ama. Burak: Ben de öyle hissediyorum. Son zamanlarýmýzda "Bir an önce çalsak da gitsek" diye bir ruh halimiz vardý.Bunda kendi stüdyomuzun olmamasý da bir etkendir. Deniz: Bu olgunluða en fazla bir ay veriyorum.Tabii arada ben askere gidip geldiðimde bir olgunluk daha yaþayabilirim!(Gülüþmeler)
Bu bir ara mýydý yani? Kerem: Hayýr, daðýlmýþtýk.Biraz ayrý zaman geçirmek gerekiyormuþ.Tatsýzlýk tuzsuzluk dönemlerimizi unuttuktan sonra yaþadýðýmýz iyi anlarý hatýrlamaya baþladýk. Deniz: Dört kiþi birden mutfaða dalýp yemek yapmaya çalýþtýnýz mý hiç?Lezzetli bir þey yapmaya çalýþýyorsun ve bazen olmayabiliyor. Burak: Genelde diðer gruplarda besteleme iþini bir-iki kiþi üstlenir, diðerleri adapte olur.Bizde hemen herkes bir þeyler yapýyor.Bu yüzden çok tartýþma çýkýyor. Deniz: Tek tek herkesi memnun etmeye çalýþýyorsunuz.Ýlk albüm çýktýktan sonra hem insanlarýn hem bizim kafamýzda bazý þeyler canlanýyor."Biz kimiz, naaptýk biz" diyoruz.Gelenekselleþmiþ bir tarafý oluyor grubun ve çok da deneysel takýlmaz grup o zaman.kerem bir gün "Bu riff'leri çalmaktan sýkýldým" derse onun için grup deðiþmez ki, belli bir tarzý var grubun.O zaman onun gitmesi gerekiyor iþte
"KURBAN'IN TEK LÜKSÜ SAHNEYE ÇIKMAK"
Hayran kitleniz çok büyük.Bu büyük bir sesti ve sizi hep geri çaðýrdýlar.Bunun ne kadarýndan haberdarsýnýz? Burak: Ben çok garip acayip bir þey duydum.Ankarada konser düzenlemeyi planlamýþlar.Panik ve Athena konseri bir arada.O esnada da dördümüzü sahneye çaðýrýp çaldýracaklarmýþ!Bizim fan kitlesi biraz fanatik.Kurban birsürü insanýn müziðe baþlmasýna neden olmuþ bir grup.Bu yüzden büyük hayal kýrýklýðý yaþadýlar. Özgür: Bu genç kesimle birlikte Kurban'ý dinlemeye devam eden 30 yaþlarýnda ayrý bir kitle de var.Deniz'in, Kerem'in rock müziðe Türkçe söz uydurmak için çok çalýþmasý en önemli etken. Kerem: 10 sene önce Türkçe rock müzik olur mu diye bir sorun vardý.Herkes de kendine göre bunun çözümünü aradý.Geliþtirilmesi en iyi çözümdü Kurban, belki biraz iddalý olcak ama.
Bu grubun kimyasýnýn birbiriyle ve Türkçe rock'la tutmasýyla alakalý bir þey mi? Deniz: Biz aslýnda iki akým arasýnda kalmýþ bir jenerasyonuz. Burak: Daha enstrümental bir grubuz. Deniz: 80'lerin kadýn gibi görünen gruplarýný dinleyip 90'larda Alice in Chains dinlemeye baþlayýnca "Meðer olay imajda deðil, iyi çalmaktaymýþ" dediðimiz bir döneme geldik.
Peki ya 2000'lerde? Deniz: Sokaktaki adam gibi yaþayarak müzik yapýlmaya baþlandý.Dýþarda kolay oldu ama burada zor.2000'lerde bile adam seni yolda gördüðünde "Aaaaah!" yapýyor.Sanýrým biraz daha zamana ihtiyacýmýz var.Alman liseliler kovalamýþtý bizi ya!Biz de garipmiþiz, o halde ne çýkarsýn sokaða?Birinde rastalar birinde kýrmýzý saçlar...(Gülüþmeler)
Panik devam edecek mi? Deniz: Kurban'la çalýþýrken de Panik vardý.Sadece araya böyle bir zaman girince albüm yaptýk.
Her zaman gündeminizde olan bir akustik albüm projesi vardý, o ne durumda? Burak: Ýki þarký kaydetmiþtik bile.Sonraya kalacak belki.Yeni malzeme de var tabii.Enteresan bir teknik geliþtirdik, Deniz çalýp bana gönderiyor.Ben de evdeki elektronik davulla çalýyorum, Kereme yolluyorum.Olmadý geri geliyor falan.
Þimdi yeni bir þey varmý planladýðýnýz? Burak: Þu an var gücümüzle sahneye hazýrlanýyoruz.Yeni albüm çýktýktan sonra çalamayýp içimizde kalan þarkýlar vardý.Ýlk konserde enerji fazlasý olacak belli ki! Deniz: Kurban'ýn tek lüksü sahneye çýkmak.Bu yüzden iyi geçinmeye çalýþýyoruz.Kavga etsek bile sahnede herþey çözülüyor. Burak: Zaten kavga edince daha iyi çalýyoruz!Hýrsýmýzý alýyoruz sahneden. Deniz: Altý dakika solo atarken sana hatýrlatacaðým bunu!
Ýyi tarafýndan bakýn, herkes bütün sözleri biliyor artýk!(Gülüþmeler) Kerem: Sýkýntýsýný çekip keyfini yaþayamamak çok fena oldu bizim için. Deniz: Yeni albüm yapabilmek için bizim bir süre bir arada kalmamýz lazým. Burak: Eskiden imkansýzlýk vardý, þarkýlarý hazýrlayýp stüdyoya giriyorduk."Ýnsanlar"ý yaparken yazýn, her þarký için üçer dörder demo kaydettik, farklý aletlerle. Deniz: Ekstra prova yapmaya da gerek kalmýyor o zaman.
Kurban bu, ne yapacaðýnýz belli mi olur? Burak: Tabii, bir sürpriz her zaman olabilir. Aðrý Daðý Efsanesi'ni cover'lamýþtýk.Bestecisini bulamadýðýmýz için albüme koymamýþtýk ama belki internette, MySpace'e koyabiliriz. -not: geçen senenin reportajý arkdþlar idare edin 
|