Xbox360 Elite
HeadBangersTR
09 Ocak 2009, 16:27:08 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriþ yapýn veya üye olun.

Kullanýcý adýnýzý, parolanýzý ve aktif kalma süresini giriniz
Kaafein Reklam

Sayfa: [1]   Aþaðý git
Yazdýr
Gönderen Konu: Forest Of Shadows Röportajý  (Okunma Sayýsý 230 defa)
Berkorn
Site Yöneticisi
Administrator
*

Bardak 301

Mesaj Sayýsý: 2644

.:HbTR:.

Üyelik Bilgileri WWW
« : 21 Mayýs 2008, 11:48:42 »

- Niclas, öncelikle röportajý kabul ettiðin için teþekkür ederim.

Ben teþekkür ederim..

- Forest of Shadows' u henüz hiç dinlememiþ olanlar için geçmiþteki kayýtlar hakkýnda bize biraz bilgi verebilirmisin?

Forest of Shadows, 1997'de Halmstad, Ýsveç'te benim solo projem olarak baþladý. 1998'deki ilk demo "The Silent Cry" dan sonra yeni yer olarak Gothenburg'a geçildi. Burda gruba Micce Andersson katýldý. Birlikte kayýtlarýn ne doðrultuda gideceði ve altyapýsýnýn nasýl olacaðý konusunda uzun bir sürece girdik. Bu süre içinde temel anlamda ilk demoyla uyumlu iki demo daha yapýldý ve olumlu eleþtiriler alýndý. 2000'de " W here D reams T urn to Du st" mCD'sinin kayýdý ve prodüksiyonunu yaptýk. Albüm yaþanan birçok problemden sonra 2001 sonbaharýnda, Ýngiliz "Rage of Achilles" etiketiyle piyasaya sürüldü. ROA ile yapýlan anlaþma ayný zamanda daha sonra yapýlacak olan "Departure" albümünüde kapsýyordu. Albüm prodüksiyonu çok uzun sürdü ve çok zahmetliydi. Öyle ki, kayýtlar ve aranje üç defa tekrarlandý. Tek sorun Micce'nin çeþitli nedenlerden dolayý kayýtlarýn tamamlamadan ayrýlmasý deðildi, ayný zamanda ROA ile yapýlan anlaþmada bozuldu. En sonunda Finlandiya "Firedoom" ile anlaþýldý ve albüm bir felaketin eþiðinden dönmüþ oldu. "Departure" albümü 2004 sonbaharýnda piyasaya sürüldü. Þu anda kayýtlarý yapýlan " W here D reams T urn to D ust" , baþlangýçtaki gibi tek kiþilik bir proje oldu. Prodüksiyon ve tekrar kaydedilmiþ yeni sürümü 2005 sonunda Firedoom etiketiyle yayýnlanacak. Yeni materyalleri ise hazýrlamaya devam ediyorum...

- "Departure" için seni kutluyorum. Gerçekten böylesine kapsamlý ve duygu yüklü bir albüm beklemiyordum.

Bu þekilde yaþamak beni de mutlu ediyor. Aslýnda beklenti olmadan yaþamanýn ne olduðunu hayal bile edemiyorum. Bu nedenle büyük bir hýzla kaydedilmiþ ve bir konsepti, kapsamý olmayan bir albüm yapmak istemem..

- "Forest of Shadows" ismi nerden geliyor? Þarkýlarýn sözlerini düþünürsek, tamamiyle orman baz alýnarak yapýlmýþ þiirsel sözler görüyoruz, kederli öykülerle harmanlanmýþ bir orman birden "Gölgelerin Ormaný" oluyor; gölge, incinmiþ anýlara, kabuslara, gözyaþlarýna, melankoliye dönüþüyor..

Aslýna bakarsan projeye bu ismi verdiðimde aklýmdan çok da fazla bir þey geçmiyordu. Güzel ve akýlda kalýcý biþeyler olmalýydý. Ýstediðim, yaptýðým müziðin karakterine uymalýydý..

- "Departure" de en sevdiðim þey, Where Dreams Turn t o Dust ve demo kayýtlarýndaki Forest of Shadows müziðinde sabit kalmamandý. Müziði birkaç adým daha ileriye götürüp Forest of Shadows tarzýnda devam ettin..

Parçalarýn bazý temel seviyeler dýþýnda eskilerden farklý olduðunu söyleyemem. Ama elbette ses ve müzik kalitesindeki yenilikler büyük bir adým oldu. Albümü tek baþýma hazýrlamakla iþ bitmiyor ne yazýkki. Ayný zamanda prodüksiyon koþullarýný da ayrý bir referans olarak almak durumundayým. Profesyonel prodüktörlerle pahalý stüdyolarda hazýrlanmýþ süper prodüksiyonlar yapamayacaðýmý bildiðimden beri, müziðimdeki klasikliði minimumda tutmak benim en büyük kazancýmdý. Bu nedenle devamlý farklý ve alternatif olabilecek çözümler arýyorum.

- " Departure" ýn albüm kapaðý da sade bir çalýþma olmuþ ancak "Forest of Shadows" un þiirsel ismiyle iliþkili olarak bir albümün unutulmuþ ve kederli duygularýný en iyi þekilde sunduðunu düþünüyorum..

Müzikte de, görsellikte de sadelikten yanayým. Bir durgunluk, sakinlik katýyor çünkü, ama þu durumda ayný zamanda karamsar bir yalnýzlýk ta kattýðý ortada..

- Yýllardýr Forest of Shadows'un bir parçasý olmuþ folk tabanlý keman ve flüt geçiþlerini artýk kullanmýyorsun. Bunlarý býrakmandaki bir nedende 2002'de Micce Andersson'un projeden ayrýlmasý mýydý?

Müzikal açýdan albümün folk tabanlý olduðunu söyleyemeyeceðim. Sanýyorum sorun enstrüman meselesi. Kemaný kullanmaktan vazgeçmemin nedeni, seninde dediðin gibi Micce'nin projeden ayrýlmasý ve kemaný gerçekten iyi kullanmasýydý. Onu taklit etmenin bir anlamý olmadýðýný düþündüm, onun gibi keman çalan birini de tanýmadýðým için kemandan vazgeçtim. Kullanabileceðim onca alet varken neden kemana takýlýp kalayým ki?

- Keman ve flüt geçiþlerinin yerini akustik ve trip-hop tabanlý geçiþler aldý ve söylemem gerekirse Forest of Shadows tarzýyla çok iyi uyum saðladý. Bir albüm kaydýna baþlarken bunun gibi referanslarý nasýl alacaðýný ne þekilde planlýyorsun? Bunlar doom/death metalde hýz denetimini saðlamanýn en iyi yolu ve Forest of Shadows'un karakteristik özelliklerinden biri..

Bana göre bu geçiþler nerde olursa olsun doðal olmalý, aralara sýkýþtýrýlmamalý. Ýyi harmonize olmalarýnýn nedeni ise muhtemelen klasik metal bölümlerindeki enstrümantasyon kompozisyonlarýnýn soyutluðunun bir parçasý olmasýndan kaynaklanýyor ve bu nedenle çalýnmasý son derece doðal oluyor, gitar gibi..

- Baþka bir deðiþiklikse clean vokallerinizde. "Departure" de kullanýlan vokaller her zaman hatýrladýðýmýz Niclas Frohagen vokallerinden daha farklý. Vokallerin hýzý, trip-hop geçiþleri ya da duygusal ve müzikal çýkýþlar ile muhteþem uyum saðlýyor..

"Departure" deki clean vokalleri eski kayýtlarla karþýlaþtýrdým. Öncelikle geçmiþte yapmýþ olduðumuz kayýtlardaki vokallerden hoþnut olduðumu söylemeliyim. Sanýrým her yeni kayýtta bir seviye daha atlýyorum ve sesimi daha iyi kullanmayý öðreniyorum..

- Brutal vokallerinse anlaþýlýr ve son derece güçlü, yalnýz ve umutsuz anlarda ise duygusal. Girdiði anda þarkýnýn duygusallýðýný yükselterek þarkýyla muhteþem bir uyum saðlýyor. Forest of Shadows'un geleckteki vokalleri için neler düþünüyorsun? Daha fazla brutal ya da clean, ya da geçiþlerle birlikte her ikisi birden mi?

Scream ve clean vokal arasýnda geçiþler yapmaktan hoþlanýyorum ama bu tamamen þarkýnýn kompozisyonuna baðlý. Brutal vokallerde daha güçlü ve melodik olarak ikisininde olmasýný gerçekten isterim..

- Forest of Shadows hakkýnda gelecek ile ilgili yaptýðýn herhangi bir çalýþma veya albüm düþüncesi varmý?

Evet, bazý materyalleri toparladým ve bunlarýn yayýnlanmasý için bazý planlarým var, ama ne zaman olacaðýný söyleyemeyeceðim..

- Forest of Shadows tek kiþilik bir proje ve birlikte çalýþmayý kabul ettiðin standart bir üyesi yok. Kayýtlarýn canlý þovlara çýkabilmesi için bu ne yazýkki gerekli.

Herþey mümkün. Yapýlmasý gereken yýðýnla iþ var. Bunlar ve þovlarýn ayarlanmasý için doðru insaný bulmam lazým ama þu an için olan hiçbir þey yok ortada. Hayatýmda çok fazla þey var ve daha çok kayýtlara odaklanmam gerekiyor...

- Forest of Shadows'ta her zaman takdir ettiðim bir özellik te, þarkýlarýn büyüsü ve müziðindeki olaðanüstü estetik içinde kaybolup, bunu kendi etkisi içinde çok iyi bir þekilde harmanlayarak izlediði yol. Forest of Shadows'tan bir þarký dinlediðimde onun bir Forest of Shadows þarkýsý olduðunu, içinde baþýndan sonuna kadar var olan yoðun paylaþým, müzik, duygu ve atmosferden dolayý anlayabiliyorum. Bu anlamda seni etkileyen albümler neler?

Forest of Shadows'un benzersiz bir tarzýnýn olduðunu senden duymak beni gerçekten mutlu etti. Sanýrým bu farklý etkilerin bir sonucu ve gerçek þu ki þarkýlar metal, doom ya da herhangi bir tarzda olsun diye yapýlmýyor. Bu sadece melodi ve ritimlerin gitar ve davulla pek çok kez tekrarlanmasýndan baþka bir þey deðil. Beni etkilyenler.. Peki, bunlar zamana göre sürekli deðiþiyor. Þu an genellikle Isýs, Cult of Luna, Koma gibi post-doom gruplarla ilgileniyorum. Ýlgimi çeken bir baþka tür ise progresive rock, ama bunu derken daha kirli, karanlýk ve "rock" gibi olanýndan bahsediyorum. Anekdoten ve Paatos gibi gruplarýn kayýtlarýndan da çok þey öðrenilebileceðini düþünüyorum. Tüm bunlarýn yaný sýra Ýsveç folk müziði, dark elektronik ve genel anlamda dark/doom metal beni daima etkileyen türlerdir.

- Bir defasýnda Katatonia'nýn "Rainroom" parçasýna cover yapmýþtýn. Bana sorarsan çok iyi olmuþtu ve orjinal parçanýn hissettirdiklerini yakalamýþtý. Cover yapmayý düþündüðün baþka parçalar veya gelecekte ki albümlere koymak için yapmayý planladýðýn cover lar var mý?Varsa hangileri?

Katatonia'dan "Brave" i yapmýþtýk bir konserde ve yine geleneksel bir Ýsveç þarkýsý olan " Vårvindar F riska " yý ayný konserde çalmýþtýk.Gelecekte cover yapmak için herhangi bir planým yok ama kim bilebilir? Bu taklitten çok yorum aslýnda. Hiçbir zaman orjinalinin aynýsý bir cover yapmaktan hoþlanmam

- Forest of Shadows'un ilk çýktýðý günden bugüne yýllar geçti. Ardýna baktýðýnda geçmiþle ilgili neler hissediyorsun? O zamanlarda albumlerinin geleceði ile ilgili neler düþünüyordun?

Albümlerle ilgili hiçbir zaman büyük bir iddiam ya da hýrsým olmadý. Tamam, albüm için imzayý attýðýmýzda tabii ki kafamýzda canlandýrdýðýmýz þeyler vardý ama þu anda ulaþtýðýmýz noktadan da her yönüyle memnunuz. Halen geçmiþe dönüp baktýðýmda bu müzikal vizyonun baþlangýcý ve hissettirdikleri hayli ilginç geliyor.

- Þarký sözlerinle ilgili olarak þunu söylemeliyim ki, hepsi de þimdiye kadar okuduklarým arasýnda en güzel, kederli ve acý dolu sözler. Bana tamamiyle þiirsel geliyorlar, senin vokalin ve müziðinle de mükemmel bir biçimde harmanlanýyorlar.. Oturup duygularýný böylesine tek ve hýzlý bir þekilde dökmek için doðru anlarý nasýl yakalýyorsun?

Sanýrým bir yerlerden ilham aldýðým zamanlarda.. Çoðunlukla gece yalnýz kaldýðým zamanlarda bir kitap okuduktan yada film seyrettikten sonra, yani ilham verici birþeyler yaptýðým zamanlarda oluyor..

- Geçtiðimiz gün Stéphane ile "Ningizzia" hakkýnda konuþtuðumuzda bana yeni Ningizzia albümüne ikinizin birlikte bu yýlýn sonunda baþlayabileceðinizi söyledi. Bu doðru mu?

Evet, böyle bir olasýlýk var. Yýllardýr Stéphane ile yaptýðýmýz þeylerden gerçekten keyif alýyorum. Ancak bu proje üzerinde harcayacak zamaný bulmak çok güç. Umarým bir gün olur, ya da umarým biraz vaktim olabilir.

- Ningizzia ne anlama geliyor?

Eski bir Sümer tanrýsýnýn adý

- "Dolorous Novella", kayýp ve karanlýk zamanlardan bir hikaye. Yazýlmýþ bazý þarkýlarýn Forest of Shadows referans alýnarak yazýldýðý ise ortada. Fakat Stéphane ve senin daha farklý, daha kabus dolu, unutulmasý güç ama ayný zamanda kendi içinde son derece güzel denemelerinizden bu yana kayýtlar ayný deðil. Folk tabaný tüm albüm süresince devam ediyor ve bu da geçmiþ zaman estetiðini baþtan sona daha yoðunlaþmasýný saðlýyor.

Baþlangýçta, kayýtlar ve albüm için yaptýðým çalýþmalar tam anlamýyla birbirine benziyordu. Ama Ningizzia kendi çeþitliliðinde devam ederken, Forest of Shadows bir süre sonra herþeye - sadelik çerçevesinde - daha da odaklanmaya baþladý ve albümler arasýndaki fark daha net bir þekilde ortaya çýktý. Yersiz olmadýðý sürece, halen ayný þarkýyý yazýp kayýtlarda kullanabilirim. Bu nedenle farkýn o kadar da fazla önemli olduðunu düþünmüyorum..

- Stéphane'ýn Inborn Suffering adlý projesi hakkýndaki düþüncelerin neler?

Pürüzlü bir demo kaydýndan baþka bir þey dinlemedim ve bu malzemeyi göz önünde bulundurarak her hangi bir yorum yapmak istemem.

- Bugün yapýlan doom metal hakkýndaki düþüncelerin neler? Bu türde önemli sayabileceðin albümler var mý?

Eðer doðru doom'dan bahsediyorsak þu anda söyleyebileceðim albümler Shape of Despair ve Funeral Orchestra. Þunu da söylemeliyim ki, þu an çok fazla doom dinlemiyorum ve muhtemelen kaçýrdýðým çok fazla þey var. Nedeni ise yeni ve taze albümler bulamamam. Bu türü gerçekten çok seviyorum ama ayný þeyleri tekrar tekrar dinlemekten hoþlanmýyorum. Piyasada çok fazla bilinmeyen albümler dikkatimi çekiyor. Bu tür için doðru yolda giden çok adam var ama kliþelerden dolayý kaybolup gidiyorlar.

- Röportajý kabul ettiðin ve yýllardýr çizgisini koruyan bu müziði yaptýðýn için sana tekrar teþekkür ediyorum. Son olarak eklemek istediðin birþeyler var mý?

Ben teþekkür ederim. Müziði önemseyen ve doðru sorularý soran biriyle röportaj yapmak gerçekten çok keyifliydi. Hoþçakal....

HeadBangersTR Mail 5gb alan msn özelliði almak için http://mail.headbangerstr.com
Sayfa: [1]   Yukarý git
Yazdýr

Gitmek istediðiniz yer:  

Back To Top
Theme by Webtechnica.net
MySQL PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 CSS
Bu Sayfa 0.066 Saniyede 23 Sorgu ile Oluþturuldu